Al sinds de opening in 1965 zijn muziek en theater onlosmakelijk verbonden met het Vondelpark. In de jaren vijftig ontstonden de Vondelparkfeesten. Er werden eerst in de Muziekkoepel verschillende muziek-, operette- en dansvoorstellingen georganiseerd en jaren later gebeurde dit op een groot podium. In de jaren zeventig kwamen de hippies en hun muziek van heinde en verre naar de stad en het Vondelpark. Overal in het park klonk muziek.

Het muziekkoepeltje bood onderdak aan georganiseerde optredens die in de geest van die tijd Happenings heetten, en al snel meer publiek trokken dan de officiële Vondelparkfeesten. Het gevolg van deze ontwikkelingen was dat in 1974 het Vondelpark Openluchttheater werd opgericht, dat Vondelparkfeesten en Happenings combineerde in een vast en gratis toegankelijk programma.

Vandaag de dag
Het Vondelpark Openluchttheater is in de zomermaanden de culturele hotspot van Amsterdam, voor zowel artiesten als publiek. Elk seizoen zijn er maar liefst 150 optredens van jonge talenten en bekende artiesten. In mei presenteren wij een aantal eendaagse festivals en vanaf juni gaan wij van start met het zomerprogramma. Vanaf dan is er elke vrijdag, zaterdag en zondag een programma met dans, (jeugd)theater, film, cabaret en veel muziek. Jaarlijks wordt het Openluchttheater bezocht door 100.000 mensen uit de buurt, uit Amsterdam, uit heel Nederland en tot ver uit het buitenland. Alle optredens in het Vondelpark Openluchttheater zijn vrij toegankelijk.

In het Vondelpark Openluchttheater hebben de afgelopen jaren opgetreden:
Kenny B, Candy Dulfer, Het Nederlands Kamerorkest, De Jeugd van Tegenwoordig, Acda en de Munnik, Ramses Shaffy, Alain Clark, Het Nationale Ballet, Freek de Jonge, Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis, Jan Jaap van de Wal, Het Scapino Ballet Rotterdam, De Toneelmakerij, Micha Wertheim, Moke, Bonte Hond, Pieter Wispelwey, Douwe Bob, Sanne Wallis de Vries, Ellen ten Damme, The Ladies of Soul, Waylon, Wende Snijders, Amsterdam Sinfonietta, Willeke Alberti, Nederlands Dans Theater, Passenger en nog velen meer.