Foto: Marc Faase

Geschiedenis

Al sinds de opening in 1865 zijn muziek en theater onlosmakelijk verbonden met het Vondelpark. In de jaren vijftig ontstonden de Vondelparkfeesten. Er werden eerst in de Muziekkoepel verschillende muziek-, operette- en dansvoorstellingen georganiseerd en jaren later gebeurde dit op een groot podium. In de jaren zeventig kwamen de hippies en hun muziek van heinde en verre naar de stad en het Vondelpark. Overal in het park klonk muziek.

Het muziekkoepeltje bood onderdak aan georganiseerde optredens die in de geest van die tijd Happenings heetten, en al snel meer publiek trokken dan de officiële Vondelparkfeesten. Het gevolg van deze ontwikkelingen was dat in 1974 het Vondelpark Openluchttheater werd opgericht, dat Vondelparkfeesten en Happenings combineerde in een vast en gratis toegankelijk programma.

Heden
Het Vondelpark Openluchttheater biedt elke zomer vijf maanden lang een afwisselend programma van theater, dans, cabaret,  jeugdtheater en muziek van klassieke- tot wereldmuziek.

In het Vondelpark Openluchttheater hebben de afgelopen jaren o.a opgetreden:
Kenny B, Candy Dulfer, Het Nederlands Kamerorkest, De Jeugd van Tegenwoordig, Acda en de Munnik, Ramses Shaffy, Alain Clark, Freek de Jonge, Trijntje Oosterhuis, Shirma Rouse, Jan Jaap van de Wal, Het Scapino Ballet Rotterdam, Micha Wertheim, Moke, Douwe Bob, Sanne Wallis de Vries, Ellen ten Damme, The Ladies of Soul, Waylon, Wende Snijders, Amsterdam Sinfonietta, Willeke Alberti, Nederlands Dans Theater en nog veel meer.